טיפול בדיקור סיני לכאבים בעורף ובצוואר לאחר תאונת דרכים (צליפת שוט)
אחת הפגיעות האורתופדיות הנפוצות ביותר של נוסעי רכב בתאונות דרכים מכונה ״צליפת שוט" (Whiplash),
פגיעה ברקמות העדינות של הצוואר בשל פגיעה עוצמתית מאד מהרכב
שמאחור. שם זה ניתן לה בשל התנועה המהירה קדימה ואחורה של הצוואר בעת הפגיעה, המזכירה תנועת צליפת שוט.
ברוב המקרים הנזקים שנגרמים בגלל צליפת שוט ממוקדים בצוואר וסביבתו. עמוד השדרה הצווארי מורכב משבע חוליות המחוברות זו לזו ע"י רצועות רבות המאפשרות את תנועת הצוואר, אך מונעות תזוזה מוגזמת בין החוליות. מתיחה או קרע של אחת או יותר מרצועות אלו יכולה להיגרם בשל צליפת השוט.
ישנם מספר גורמי סיכון המעלים את הסבירות לפציעת צליפת שוט ונזק חמור בתאונות דרכים, בהן:
- נהיגה לא זהירה.
- שימוש בחגורת בטיחות, אם כי ללא חגורת בטיחות הנזקים עלולים להיות חמורים יותר.
- גיל הנפגע – לנשים ולגברים מעל גיל 65 סיכון מוגבר להיפגע מתסמונת צליפת שוט. הסיבה לכך היא כנראה בגלל חולשה יחסית של שרירי הצוואר ושינויים ניווניים מוקדמום הקיימים בגיל הזה.
- אנשים עם תעלת חוט שדרה מוצרת חשופים יותר לפגיעה בחוט השדרה.
הסימנים והתסמינים מנזקי צליפת שוט יכולים להיות קלים וחולפים או קשים וחריפים.
השילוב של הכוחות שהופעלו על הגוף במהלך ההתנגשות, המצב הגופני וכן התנוחה הספציפית בה היה הנפגע בעת זמן התאונה, ישפיעו יחדיו על חומרת הנזקים.
לעיתים קרובות הסימפטומים בעקבות נזקי צליפת שוט יכולים להתפתח שעות ארוכות ואף ימים לאחר התאונה או לא להתפתח כלל וטווח הזמן של התפתחות הסימפטומים גם הוא משמש ע״מ לסווג את חומרת הנזקים מצליפת שוט.
תסמינים אופייניים לצליפת שוט כוללים: כאבי ראש, סחרחורת, בחילות והקאות, עצבנות, קושי בשינה, ורטיגו, ראייה מטושטשת וקשיים בבליעה, כאבי צוואר וגב תחתון המלווים במגבלות תנועה, כאבי לסתות, נוקשות של השרירים, פגיעה בשמיעה, טינטון, תחושת נימול בגפיים העליונות, כאבים והתכווצות קבוצת שרירי עמוד השדרה, תחושת שריפה באזור הצוואר וחגורת הכתפיים או בגב וכאבים בין השכמות.
במקרים בהם ישנם נזקים למוח, חוט השדרה או לשורשי העצבים, יהיו גם תסמינים אופייניים לפגיעה ברקמות אלו הכוללות נימול, הירדמות של אחד או יותר מגפיים, חולשה של אחד או יותר מהגפיים, רפלקסים היפראקטיביים ואובדן שליטה על הסוגרים. הסימפטומים ככלל יכולים להופיע מיד לאחר התאונה ועצמתם עלולה להחריף במהלך הימים הבאים. בעקבות צליפת שוט יתכנו גם סימפטומים על רקע נפשי הכוללים קושי להירדם, דאגה, דיכאון וקשיים בריכוז.
יש לפנות בדחיפות לרופא אם מופיעים תסמינים נוירולוגיים כמו חוסר תחושה, חולשת שרירים ושיתוק של הגפיים.
לשם אבחנת צליפת שוט יש צורך בהבנת מנגנון הפציעה, זיהוי הסימנים האופייניים ובדיקה גופנית מדוקדקת בה נמדדים טווחי התנועה השונים בצוואר ובדיקת אזורי רגישות.
צילומי הרנטגן נועדו לשלול פציעות נוספות כמו שבר או פריקה בעמוד השדרה, שינויים ניווניים וממצאים אחרים.
צליפת השוט מתאפיינת באוסף רב של סימנים שיכולים להופיע בעקבות פגיעה במבנים שונים בצוואר, כגון:
מפרקים בין חוליות הצוואר, דיסקים צווארים, רצועות ושרירים המיצבים את הצוואר, שורשי העצבים ומרכזי שיווי המשקל בעמוד השדרה.
רק רופא אורתופד יכול לאבחן פגיעת צליפת שוט ובמקרים שבהם חושדים כי נגרמו פגיעות חמורות יותר, כגון שברים בחוליות או במקרים שבהם הכאבים אינם חולפים גם לאחר זמן רב, ניתן להפנות את הנפגע לבדיקות הדמיה כמו צילומי רנטגן, MRI ו/או CT.
כאשר לנפגע יש תלונות שמחשידות פגיעה עצבית – ירידה בתחושה או בכוח השרירים, נימול או זרמים בגפיים – ניתן לעשות בדיקת EMG.
ההחלמה מצליפת שוט היא הדרגתית ואיטית. ברוב המקרים הטיפול הטוב ביותר הוא מנוחה, פעם הייתה מומלצת גם חבישת צווארון אך היא פחות מומלצת היום בעיקר משום שלאורך זמן היא מייצרת חולשת שרירים. הטיפול מגוון ולרוב מתבסס על משככי כאבים אנטי דלקתיים (NSAIDS) או תרופות להרפיית שרירים וטיפולי פיזיותרפיה בשילוב עם חימום הצוואר וקירורו, וחיזוק ושימוש בגלי אולטרסאונד, הזרקות של משככי כאבים לתוך השרירים. את הטיפול הזה נותנים רופא אורתופד או במרפאת כאב. ביומיים הראשונים ניתן לבצע קומפרסים קרים להקלה על התגובה הדלקתית ואי הנוחות. לאחר מכן להתחיל בחימום מקומי להרפיית השרירים המכווצים. טיפולים נוספים שיכולים להקל יכולים להיות למשל עיסוי הנקודות הרגישות, מתיחה צווארית, תרגילים אירוביים וטיפולי רפואה משלימה כמו דיקור סיני (אקופונקטורה), שיאצו, רפלקסולוגיה וטווינא, שימוש במכשיר TENS ופעילות לחיזוק השרירים יכולים לסייע בהחלמה.
הטיפול באקופונקטורה יעיל בהוצאת האנרגיה העודפת, המתבטאת בכאבי עורף, כאב בגב העליון, הקרנות לידיים בחילות וסטרס. ובהנעת הדם המעודד תהליך השיקום.
מומלץ לשלב אותם עם פעילות גופנית לחיזוק שרירי הצוואר היות ויש ראיות לכך שהפעילות הגופנית משפרת את יעילות הטיפולים ברפואה המשלימה.
מרבית הנפגעים יחושו הקלה בתוך ימים או שבועות, בדרך כלל תוך שלושה חודשים תגיע החלמה מלאה, למעט במקרים ייחודיים בהם ימשיך הנפגע לסבול מכאבים כרוניים, בעיקר במקרים של פגיעה עצבית, חולפת או קבועה. קשה לחזות מראש מי יחלימו ומי יסבלו מכאבים ממושכים יותר, אל כאמור לרוב יש לצפות לשיפור מצב המפגעים מצליפת שוט באופן הדרגתי בחלוף הזמן.